Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi, även kallat ICEHOTEL, är ett fantastiskt hotell i byn Jukkasjärvi som är byggt av is och snö. Hotellet är världens första ishotell och byggdes för första gången 1989. Hotellet är en stor turistattraktion som byggs upp varje år.

Runt mars månad samlas is in från Torne älv för att förbereda bygget av hotellet. Isen förvaras i ett lager med plats för över 10 000 ton is och 30 000 ton snö. Från isen byggs en stark konstruktion av hotellet och snö sprutas över stora formar som sedan fryser. Efter detta konstrueras väggar och rum. Från isblocken skapas otroliga skulpturer av konstnärer som tas in i hotellet. Hela hotellet är färdigbyggt i januari varje år och inkluderar en bar, kyrka och flera rum och sviter.

På hotellet kan du hitta både varma och kalla rum. Det är vanligt att kombinera en natt på ett kallt rum med ett par nätter i ett varmt rum. Temperaturen i de kalla rummen ligger mellan minus 8 och minus 5 grader. Många av de kalla rummen är så kallade konstsviter och har ett individuellt tema som är skapat av olika konstnärer från hela världen. Att bo i ett kallt rum är definitivt en unik upplevelse där du varje morgon väcks med varm lingondricka och tar ett varmt bastubad och dusch innan du äter frukost och beger dig ut på dagens äventyr.

När du sover i ett varmt rum kan du välja en bekväm arktisk stuga med två sovrum eller en nordisk stuga som är gjord av trä med klassisk skandinavisk inredning. Det finns även rymliga hotellrum, kaamos, som är belägna på markplan i en harmonisk miljö omgivet av granar och björkar.

Om du blir hungrig erbjuder Icehotel Restaurang Värdshuset välsmakande rätter som använder lokala råvaror som älg, ren och åkerbär. Restaurangen har valts till Kirunas bästa restaurang och topp tre i White Guide 2016 i Swedish Lapland.

En annan fantastisk sevärdhet som bara måste upplevas är hotellets berömda ICEBAR. Här kan du släcka törsten med underbara cocktails serverade i glas av is, dansa på ett golv av snö, träffa människor från världens alla hörn och beundra de vackra isskulpturerna. Baren skapades för första gången 1994 och får en ny unik design varje år.

Sedan våren 2016 planeras ett revolutionerande permanent ishotell, som kallas ICEHOTEL 365. Hotellet kommer att öppna i december 2016 och vara öppet året runt. ICEHOTEL 365 använder solenergi för att möjliggöra hotellets permanenta existens och kommer att vara 1 200 kvadratmeter stort. På detta vis kan hotellet ta emot gäster sommar som vinter.